Friday, January 29, 2010

:: the most wanted Malacca Trip! (Part 2) ::

Salam to all my readers

ok, hari tu aku stop sampai hari pertama je kan. skrg aku sambung plak gebang pasal trip aku ngn kengkawan aku neh kt Melaka. diulangi ek, i was having a great time there! i really did. so, to those yg suka suki mempersoalkan kegumbiraan aku, plz, don't waste your time. tetibe emo. warning je k.

ok la, hari kedua neh, pagi2 lagi ktowg dah bangun, semangat nak pusing bandar Melaka lg neh. hari ni jugak lah baru aku taw yg Melaka takde ibu negeri. huhu. before this, i thought that Bandar Hilir was the capital city of Melaka. haha. memang sejarah fail la aku neh. ok, destinasi pertama ktowg - Muzium Kapal (ntah ape nama muzium dia pn aku tak ingt).

kat muzium ni ada replika kapal yg konon2nye karam kt lautan Melaka. so dowg wat replika yg gila babeng besar nak mampus. i was like "whoaaa! what a big ship." aku dah rasa ala2 Captain Jack Sparrow dlm citer Pirate of The Caribbean la plak. but despite the Whoaa! expression that i gave, all the history thingy and the not-so-Whoaa!-exhibit make me yawning a couple of time. so, we just snapping pics instead.




then we moved our asses to an old castle of Sultan Melaka. the castle was pretty huge and i feel like stepping in a 20s century. dan di dlm istana ni jugak lah, pergelutan antara Hang Tuah dan Hang Jebat, yg mana akhirnya Jebat mati di tangan Tuah kerana menderhaka kpd Baginda Sultan. i'm sure you guys know this story pretty well right. you're not malay if you don't know this. go and change your race already. haha. lagi2 snapping took place. gilak.



next destination - jalan2 kt mall. ape ntah nama mall ni dah lupa, but its exactly located in front of the ancient A Famosa. mall kat sini best2, tak taw r nape. its like Times Square meet Sungai Wang kinda mall. best gila kalo nak shopping kt sini, tp syg btol aku dlm budget, so, cuci2 mata jela. bleh tahan ramai gak org time neh. cuti hujung minggu mungkin.



so, the conclusion is (cam wat essay english la plak) i had a great time there at Melaka. being with K.Yus and K.Sue, and not to mention the four of them, really make my week bossom with smiles and laughs. another sweet memory added in my list. oh lupa plak, kalo sesape nak turun Melaka nnt, contact la si Adie neh. bleh jadi tour guide kowg, free of charge. hahaha.




p/s ~ for more photos viewing, click here



23 puji aku smart:

Aidi-Safuan said...

last time pegi melaka,ingat nak naik kapal tuh,sekali renovate la plak. sedey je

Mr Kamikaze said...

Bestnya melaka yer...blom pernah lg sampai sana..

a.t.O.k.c.o.0.L said...

x naek beca ke?

iyllienaz said...

melaka ke??haha..lame dah xpegi jalan2..

Ejay said...

wah wah... dia pun nak buat entry bersiri nih!
ahahhaha
aku suka kegigihan ko bro
eh tp siapa yg 'suki' mempersoalkan kegumbiraan ko?

suki tu juara OIAM kan? hahahah
~aku tingtong!

Frazi A said...

blog jogging..mm, kewl blog..kewl kipas susah mati frens...oh yeahh

pudding pie said...

byk lagi tempat menarik kat melaka ni
boleh gi..hehehe

skrg melaka dah berubah..ahakss!
(promote plak)

Judiene said...

Aidi-Safuan ~ renovate?? thn bila. ingtkn kapal ni dah lama. no wonder takde kesan2 tua. haha.

Judiene said...

Mr Kamikaze ~ ha'ah, best siott. sblm ni ingtkn boring, tp tak sangka byk tmpt best kt sne.

Judiene said...

Atok ~ tak. ktowg jln kaki je sepanjang trip tuh. agak penat tp takpe, aku kurus. hahaha. tambang beca pn mahal la.

Judiene said...

Iyllienaz ~ aku ni baru first time. haha.

Judiene said...

Ejay ~ haha. bab2 cuti ni panjang, tak cukup satu entry. huhu. suki yg aku maksudkan tak lain tak bukan suki oiam. hahaha.

Judiene said...

Frazi A ~ thanks for blogjogging here. tapi aku tak faham ayat last ko tuh. huhu.

Judiene said...

Pudding Pie ~ yup, i know that, its just aku tak byk masa kt sana. kalo tak habis satu Melaka aku pusing. haha.

yaziith su anaz said...

hang tuah, hang jebat, hang lipo, hang berangan.

Jengkingman said...

hahha....akhirnyer smpai gak kat kg aku...hihih
heheh....best kan melaka...
nm mall tu Melaka Megamall r...ats dier ade dataran Phlawan...hahah
dah naek mnra taming sari??? eye on Malaysia? Malacca Parade???
Porte De Santiago??
Kg.Portugis??
hahaha

|arieza| said...

wah tu sudah bagus. ada info utk tour guide free! hahaha best best :p

Judiene said...

Yaziith ~ sorg lg - Laksamana Cheng Ho

Judiene said...

Jengkingman ~ wahh. byknye ko suggest tempat. sume tu aku blom jejak kecuali Melaka Parade. huhu. thanx for da info.

Judiene said...

Arieza ~ haha, my pleasure! =)

N.J. said...

Muzium Samudera...

(^^)

Judiene said...

N.J. ~ yeah, Muzium Samudera. aku terlupa nama dia. thanx. haha.

Jengkingman said...

muzium samudera tue sblh dier...bkn yg kapal tu

Post a Comment

ShareThis

Template by:
Free Blog Templates