Thursday, April 30, 2009

tribute to makcik2 cleaner..


kebiasaannya, kalo kowg jln2 then t'nmpak makcik2 cleaner spt gmba dia atas, msti kowg wat dek je kn. pnh xkowg pk pasal makcik2 cleaner neh? (makcik je taw, pakcik x, nnt aku xplen..huhu)

well, jgn rse pelik ngn pertanyaan aku neh. ia adalah satu rase yg lahir dr diri aku, satu rase iktibar dan mengasihani..(fuhh, ayat novel la plak!). bukan nk msk bakul angkat sendiri x, tp everytime i see makcik2 cleaner ni, xkire la cuci jamban atau sapu sampah, it reminds me of my mom..huhu~

yla, umo da pangkat nenek or mak owg tp still keje, dah tu, jd cleaner plak tu! bukan nk kte keje cleaner ni jijik or xbagus, tp, u know, mak2+keje+umo lanjut = ?...xke kowg rse simpati tgk makcik2 cni jd cleaner..mop2 lantai, then ade owg pijak, mop lg..huhu~~

ha, ni nk xplen nape aku xksh sgt pakcik2 jd cleaner. 1st, mmg keje laki cri nafkah utk family, 2nd plak lelaki kudrat lbh dr wanita, so, kuat la sket walaupn umo da pangkat pakcik2..tp, rse simpati tue totap ade lerr..mybe aku ni jns yg xbley tgk wanita yg da tua wat keje byk2, jln sowg2..huhu..mst aku t'pk dln ati, mne la anak2 dowg..nape biarkan mak dowg cni..lbey kurang cm2 la..

actually, dulu b4 diz aku pnh ckp sumthg yg agak bodoh bnyinye..MySpacehihi..time tue aku n kwn2 aku on da way nk ke toilet. then time tu plak ade sowg pakcik ni tgh mop lntai. aku ngn muke selambe je jln kt kwsn mop tu n msk ke tndas. then, blaku la insiden ni..(kriinnggg)


kwn : oit, ko xnmpak ke pakcik tu tgh mop lntai tu? nape ko lalu?

aku : dah mmg keje diaa..

kwn : celupar gle mulut ko..at least jge la sket..

aku : ala, bknnye ape pn. pakcik tu pn xksh sgt la..


pastu mse aku kuar dr toilet, pakcik tu ngn slambenye wat muke kesian. perghh, tahap simpati aku titibe jd elevated.
.MySpacefrom dat time, i stat thinking bout them, their works n respect wat they do..huhu..aku pn skrg ni slalu gak melemparkan senyumanku yg xbape manis ni ble jmpe or selisih ngn dowg..huhu~~

para cleaner seluruh dunia ni byk jasa dowg, kalo kowg xtaw la. tnpa dowg, sape sggup nk cuci jamban, cuci longkang or sapu sampah hari2??so, hormatilah dowg n treat dowg ngn baik..hehehe~~

~pesanan khidmat masyarakat ini dibawa khas oleh emptysouljudiene.blogspot~

3 puji aku smart:

Pije. said...

setujuu.
i kalo tgk pakcik2 or makcik kerja jd cleaner ke or jadi keje biasa ke.
pasti akan rasa sedih.
what if they are my mom.
uhukkk.

RoSe (^.^) said...

its something to think about....

apa pun..sentiasa la respect org walau siapa pun mereka... :)

Judiene said...

pije - yup, ur rite..sepatutnye umo da cm2 dok umah rehat ke, men ngn anak cucu ke..hihi..
tp jgn sedey smpai nangis plak..huhu..

k.rose - it's really sumthg to think about..hmm~~

Post a Comment

ShareThis

Template by:
Free Blog Templates